Koken | Horeca
Koken | Horeca
Hier lees je hoe de kooklessen op school gaan en hoe je verder kunt groeien in de horeca.
Werkkleding
Tijdens de lessen draag je altijd een lange broek, dichte schoenen en een schort of een koksbuis. Heb je lang haar? Dan moet het in een staart. Bij cateringopdrachten draag je als gastheer/gastvrouw schoolwerkkleding: een sloof en een polo.
Lesboeken
- Kookboekjes en werkportfolio Home 1, 2 en 3: Deze boekjes krijg je in de 1e klas en mag je mee naar huis nemen om thuis te oefenen.
- KPC Werken in de keuken: Een belangrijk naslagwerk.
- Leerlingenboek in de 3e klas, profiel Horeca: Nodig voor het behalen van het landelijk erkende certificaat "SVA 1 & 2 Werken in de keuken".
Wat doen we in de les?
Je komt binnen, doet je schort aan en wast je handen. Daarna krijg je uitleg over het recept en de opdrachten. Vervolgens verzamelen we de ingrediënten en werk je in tweetallen.
Vaak krijg je nog een demonstratie zodat je goed kunt zien wat je moet doen. Daarna ga je zelf aan de slag en kun je vragen stellen aan de leerkracht.
Als we klaar zijn, proeven we het eten dat je hebt gemaakt. Je kunt het dan opeten of mee naar huis nemen. We zorgen er samen voor dat alles weer schoon en netjes is voor de volgende klas.
1e en 2e Jaar
In deze lessen leer je gezond koken voor jezelf en je familie. Je leert allerlei kooktechnieken en krijgt veel productkennis, bijvoorbeeld over groenten en de vitamines die erin zitten. Belangrijke onderwerpen zijn:
- Gezond koken met verse ingrediënten.
- Leren hoe je veilig met keukenmaterialen omgaat.
- Kennismaken met de namen van ingrediënten en hoe je ze moet bereiden: koken, bakken, snijden, schillen, wassen en op smaak brengen.
- Schoon en hygiënisch werken met ingrediënten.
- Schoon en hygiënisch omgaan met keukenmaterialen en jezelf.
Horeca Module - Leerjaar 3
In leerjaar 3 leer je je verder professionaliseren in de horeca. Je ontwikkelt de vaardigheden die nodig zijn in de horeca en bereidt je voor op het examen voor Keukenassistent SVA 1.
Branchecertificaat
Kies je voor de module horeca, dan kun je een erkend branchegericht certificaat behalen van het SVA voor ‘Werken in de Keuken’. Dit certificaat toont aan dat je de basisvaardigheden bezit om te werken in sectoren waar voedselbereiding centraal staat, zoals fastfoodbedrijven, lunchrooms, restaurants of keukens in verzorgingshuizen. Het aanleren van hygiëne en veiligheidsnormen in de keuken is een belangrijk onderdeel van deze opleiding.
Groepsstages
Elke maand doe je minstens één cateringklus, zowel in de school als daarbuiten. Dit kunnen driegangendiners zijn voor 50 mensen in de avond, of lunches voor 25 mensen die we in de school verzorgen. Hierdoor leer je hoe het is om in de horeca te werken en om te gaan met de druk die daarbij komt kijken.
"Kies je voor de module horeca, dan kun je een erkend branchegericht certificaat behalen van het SVA voor ‘Werken in de Keuken’. Dit certificaat toont aan dat je de basisvaardigheden bezit om te werken in sectoren waar voedselbereiding centraal staat, zoals fastfoodbedrijven, lunchrooms, restaurants of keukens in verzorgingshuizen."
Horeca Module - Leerjaar 4
In leerjaar 4 wordt er tijdens de module horeca veel aandacht gegeven aan de verdieping van de keukenvaardigheden. We helpen je bij het verbeteren van vaardigheden en het behalen van leerdoelen die je tijdens je stage lastig vindt. De doelen uit je stageagenda dienen hierbij als leidraad. Bij je vakdocent kun je aangeven waar je extra ondersteuning nodig hebt om je stage succesvol uit te voeren. Samen werken we aan het versterken van jouw vaardigheden. Als bewijs hiervan kun je bij een erkend leerbedrijf van SBB een landelijk erkende SBB-Praktijkverklaring behalen, waarin je vaardigheden op mbo-niveau worden bevestigd.
Branchecertificaat
In leerjaar 4 ga je je verder verdiepen en werk je aan de vaardigheden die gekoppeld zijn aan de exameneisen van Keukenassistent SVA 2. Het is tijdens deze module belangrijk dat je stage loopt in de horeca omdat je je examen aflegt tijdens je stage.
Groepsstages
Elke maand doe je minstens één cateringklus, zowel in de school als daarbuiten. Dit kunnen driegangendiners zijn voor 50 mensen in de avond, of lunches voor 25 mensen die we in de school verzorgen. Hierdoor leer je hoe het is om in de horeca te werken en om te gaan met de druk die daarbij komt kijken.